Wednesday, October 8, 2008







AlsOf op de eindexamenexpositie van AKV St.Joost

26 juni - 2 juli 2008 - Breda

Tekst naar aanleiding van het eindexamen door Jacqueline Overberg:
De film die Eva Wijers voor het eindexamen maakte wordt op drie naast elkaar geplaatste schermen geprojecteerd. We zien acteurs, een vrouw, een man en een jongen, op een overdreven manier gebruik maken van resp. een woonkamer, een keuken en een slaapkamer showroom in een Ikea. Als bezoekers van de Ikea ook op de bank in de woonkamerruimte plaatsnemen vervagen de grenzen van wat gespeeld en wat niet gespeeld is.
Een intelligente analytische houding wordt in dit werk gecombineerd met een humorvolle banadering. Zelfbewust en daadkrachtig weet Eva inhoudelijke en formele aspecten tot een eigentijds, interessant en overtuigend beeld te brengen. Gaat het hier om communicatie of is de analyse van film belangrijker? Het registreren en enceneren van realiteit en nier-realiteit laat een bizarre kijk op de ons omringende werkerlijkheid zien zoals we die tegenkomen in het werk van hedendaagse kunstenaars als Arnout Mik, Job Koelewijn en Pawel Althammer. Kenmerkend voor Eva is de manier waarop zij dit met lichte humor aangaat, humor die in de geluidsmontage carooneske vormen aanneemt.
[...] De altijd aanwezige twijfel over wat juist is om te kiezen wordt constructief ingezet en levert vele beschouwelijke nuances op in een zorgvuldig gecomponeerd schouwspel. [...]

No comments: